Digital Marketing- Top Interview Question & Answer

Digital Marketing- Top Interview Question & Answer

Are you worry and nervous about your upcoming Digital Marketing interview? No more Fear! This will help you a lot. One of the spicy-hottest fields to rise in the online space, digital marketing is a remunerative career option for youngsters who are looking to create an independent and highly creative career for themselves in the digital world.

Online Marketing Agencies, startups, banks, and various other big companies are hiring digital marketing professionals in present-days, offering creative services to small businesses as well as top corporations to make them more visible. The opportunities are endless and profitable.

Whether you are experienced in the field or a fresher’s hoping to be employed, the following interview questions for digital marketing range from being generically personal to more technically focused on specific facts of Digital Marketing.

Not wasting time let’s jump, I hope you find this useful and it helps to calm your nerves a bit!

Q1- Explain Digital Marketing in simple terms?

Ans: Digital Marketing is all about doing brand marketing through online Channels. Includes various technics like SEO(search engine optimization), SMM(social media marketing), PPC(pay-per-click), Email Marketing, Link Building and many more.

Digital Marketing

It leverages online marketing tactics like a search engine, email marketing, social media marketing, mobile marketing, and so on to connect with current and prospective customers.

Q2- What are the different types of Digital Marketing?

Ans:

  • Search Engine Optimization
  • Search Engine Marketing
  • Content Marketing
  • Email Marketing
  • Social Media Marketing
  • E-Commerce Marketing

Q3- How can you Categorize Digital Marketing?

Ans- Inbound Marketing– Also called magnetic marketing, it allows the organization to attract their best prospects and those who are actively looking online for solutions.

Outbound Marketing– Also called interruption or push marketing uses tactics that get a message to a large number of people to make a sale.

Digital Marketing Categorize

Q4- What are the most effective way to increase traffics on the website?

Ans:

  • Paid Search
  • Display Advertising
  • Linking Internally
  • Writing crisp headlines
  • Email Marketing
  • Blogging
  • Content Marketing
  • Targeting long-tail keywords
  • Referral traffic

Q5- What is SEO. Explain?

Ans: SEO (Search Engine Optimization) is the process of optimizing content, technical set-up, quality, visibility and reach of your website so that your pages appear at the top of a search engine result for a specific keyword. SEO also helps in getting traffic through organic or natural ways on search engines.

Q6- What are different types of SEO?

 Ans: 

Different types of SEO

White Hat SEO– This is the most popular technique that utilizes methods to improve search engine ranking of your website or page, which works under search engine guidelines and follow google guidelines as well. White hat use technique like high-quality content, link acquisition, HTML optimization and restructuring your content. It helps in long-lasting growth in your ranking. 

Black Hat SEO– It exploits the various weakness in the search engine algorithms to get a high ranking. The Black hat is not under the SEO guidelines set by google search. Some Black Hats SEO techniques are keyword stuffing, link spamming, hidden text or links and so on which help you in unpredictable quick but short-lasting growth in search engines.

Grey Hat SEO– It is a combined or transformation version of White Hat SEO and Black Hat SEO. Balance by transforming black SEO techniques to white SEO techniques and from white SEO techniques to black SEO techniques.

Q7- what are the area where you can insert keywords to optimize your website ranking?

Ans:

  • Website URL
  • Website Title
  • Meta Tags
  • Headlines
  • Body Text
  • Web page Content

Q8- Explain Keywords in Digital Marketing? How important are they for SEO?

Ans: A keyword is the most fundamental element of Search Engine Optimization. Users use keywords to search for a product or service on the internet. Also considered as the core of all your SEO efforts. They are crucial for better ranking in the search engine result pages which will eventually make customers or viewers find your website very easy.

Keywords in Digital Marketing

 It is really important to make your website SEO optimized for keywords that are relevant to your products, services or business.

Q9- What is On-page and Off-page optimization?

Ans: 

On-page and Off-page optimization

Q10- What are the useful tools for Digital Marketing?

Ans:

  • MOZ
  • Alexa Ranking
  • Keyword Discovery
  • Rank Watch
  • Google Analytics
  • Heat Maps
  • SEMrush
  • Google Trends
  • Google Keyword Planner
  • Kissmetrics
  • Ad Expresso
  • Buffer App
  • Buzzsumo
  • Mailchimp
  • Unbounce
  • SEOquake

Q11- What is PPC or Pay-Per-Click Advertising?

Ans: In PPC or Pay-Per-Click advertising, when the ads are clicked by a customer then advertisers pay the publishers for those clicks.

PPC or Pay-Per-Click Advertising

Final Word.

The only sustained is your knowledge that you gain from your daily reading. Remember to prepare for these questions from a personal perspective, with a touch of creativity and will have you in good stead when you’re facing the interview panel. Digital Marketing has become extremely dominant in all the industry, which makes it more competitive to secure a job in.

With this, we come to an end of this blog on “Basic Digital Marketing Interview Questions”. I hope it added value to your knowledge of Digital Marketing.

 

This Post Has One Comment

Leave a Reply